Om oss…

Välkommen till Kronobergs konfektyrer ett anrikt karamellkokeri med

tillverkning i Växjö och försäljning på mässor och marknader runt om i Småland och Blekinge…

Kronobergs konfektyrer registrerades 1926. Makarna Gunnar och Stella Johansson, samt Gunnars bror Hjalmar övertog företaget. Tillverkningen började på Linnegatan men flyttades 1933 till källaren på makarnas nybyggda hus Nyhem på Högstorp. Anställda i företaget var brödernas systrar Linnea och Svea.
IMG_0283 (400x259)

Sortimentet var och är hemkokta karameller med vissa recept från tidigt 1900-tal…Idag kompletterat med lite annat kvalitets godis. Konfektyrerna såldes till affärer och i egen regi på marknader, enligt Stella Johansson(1994) gick affärerna bra. Stella gjorde sin första marknad 2 oktober 1933.Till en början ordnades transporterna till marknaderna tillsammans med andra försäljare, som slog sig ihop om en lastbilstransport. Företaget skaffade snart en egen bil, en V 8 med flak och gengasdrift under krigsåren. Stellas sista marknadstur gick till Lövmarknaden i Karlskrona 1974. Hon var då 69 år. Gunnar avled 1963, Hjalmar drev rörelsen vidare till 75 års ålder. Då Linnea tog över tillverkningen och försäljningen av konfekt, marmelad, ingefära, syrliga karameller, polkagrisar, fikonbollar mm.

   Under 1979 övertogs företaget av Hjalmars systerdotter Inger och hennes man Arne Jönsson i nya lokaler i Hollstorp.  Där fanns tillverkningen kvar även över nästa ägare Eric Claesson…Konfektyrerna transporteras nu med bil och släp.

  Januari 2009-september 2011 tillverkades karamellerna i nuvarande ägaren Arne Svenssons garage på Hovshaga…Nu är tillverkningen på Storgatan 63… Fram till 2015 transporterades konfektyrerna med släp, juli 2015 inköptes en Nissan.

Allt tillverkas för hand eller med hjälp av ”gamla” verktyg…

Innehåller inte konserveringsmedel och stabiliseringsmedel, vilket gör att godiset alltid är nytillverkat och fräscht….

Vi utvecklar verksamheten men behåller dom gamla recepten…

IMG_0190 (800x523)